• +6948687708
  • info@sotiros.gr

Υποστήριξη Οικογένειας

Υποστήριξη Οικογένειας

Η εξάρτηση είναι μια ανθρώπινη κατάσταση που αν και πληγώνει το παρελθόν της οικογένειας, στο σήμερα μπορεί να είναι μια ευκαιρία για δυναμική αλλαγή. Στο Sotiros.gr βλέπουμε την οικογένεια σαν ένα περίτεχνο σύστημα που κάθε μέλος του είναι ιδιαίτερο. Επιπλέον, θεωρούμε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών είναι ένας μοναδικός χορός, με καλά σχεδιασμένη χορογραφία που εκτελείται με εξαιρετική ακρίβεια. Έτσι λοιπόν, αν ο ένας αλλάξει τα βήματα του, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει όλη η χορογραφία.

Αυτός ο ένας δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι ο ασθενής, μπορείς κι εσύ!
Σταμάτα να ψάχνεις τα γιατί και να δυσανασχετείς και μάθε τρόπους να περάσεις στη λύση!

Η έρευνα δείχνει ότι η συμμετοχή της οικογένειας στη διαδικασία ανάρρωσης έχει θετικό αποτέλεσμα, καθώς και ότι η βοήθεια που απευθύνεται στο άτομο είναι βοήθεια που παίρνει το σύνολο και αντίστροφα. Έτσι λοιπόν, εμείς δίνουμε μεγάλη έμφαση στις υπηρεσίες που απευθύνονται στα μέλη της οικογένειας.

Ο στόχος μας είναι, η ανακούφιση των προβλημάτων που προκάλεσε η χρήση στο κάθε μέλος ξεχωριστά και στην οικογένεια σαν σύνολο, αποκαθιστώντας τη μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτό το πετυχαίνουμε με ενημέρωση, εκπαίδευση και στήριξη των μελών της οικογένειας του ασθενή.

Δεν  αναζητούμε ψεύτικες λύσεις με υποκατάστατα τύπου μεθαδόνης και σούμπο/οποιούχα σκευάσματα που στην ουσία συντηρούν τον εθισμό του ατόμου και τις  συμπεριφορές (χειρισμός ,ψέματα, ανευθυνότητα) που παραμένουν ίδιες . Πολλές οικογένειες «κλείνουν τα μάτια» στην χρήση λίγης μεθαδόνης ή σε ένα δύο τσιγαριλίκια ή σε σπατάλες χρημάτων, προκειμένου να τα έχουν καλά με τον εθισμό του παιδιού τους . Εμείς δεν ανεχόμαστε τον ενεργό εθισμό σε οποιαδήποτε μορφή του. Θέλουμε το παιδί να ξαναγίνει τρυφερό όπως ήταν πριν τη χρήση, χωρίς ψέματα και να μπορεί κάποιος να βασιστεί πάνω του. Θέλουμε οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας να είναι διάφανες, νηφάλιες  και με απεριόριστη ειλικρίνεια.

Η Οικογενειακή Θεραπεία αποτελεί μία πολυεπίπεδη θεραπευτική προσέγγιση όπου μέσα από αυτή η οικογένεια καλείται να αναπτύξει  το δυναμισμό της, να αυξήσει τις δυνατότητές της και να δημιουργήσει νέες πιθανότητες. Η συνεργασία με την οικογένεια μπορεί να δώσει έμφαση στις δυνάμεις που χρειάζεται να κινητοποιηθούν, προκειμένου να εντοπιστούν οι λύσεις και να επιτευχθεί η αλλαγή. Οι θεραπευτικές συνεδρίες επικεντρώνονται στην κατανόηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών των μελών στο πλαίσιο της οικογένειας.

Το θεωρητικό υπόβαθρο της δουλειάς μας βρίσκεται στη συστημική επιστημολογία και οπτική, αξιοποιώντας και συνθέτοντας θεραπευτικές προσεγγίσεις, ανάλογα με το θεραπευτικό πλάνο που σχεδιάζεται για κάθε οικογένεια, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της.

Οι στόχοι της οικογενειακής θεραπείας είναι να βοηθά τα άτομα και τις οικογένειες να κατανοηθεί μία συμπεριφορά-δυσκολία ενός μέλους στο πλαίσιο της δυναμικής της οικογένειας και να δουλέψουν όλοι συνεργατικά προς την κατεύθυνση λύσεων. Τέτοιες δυσκολίες μπορεί να είναι συμπτώματα όπως: κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, διαταραχές διατροφής, ψυχοσωματικές διαταραχές, οικογενειακές συγκρούσεις, κρίσεις ή αλλαγές φάσης ζωής. Σε παιδιά και εφήβους παρατηρούνται προβλήματα συμπεριφοράς όπως: επιθετικότητα, δυσκολίες στο σχολείο και προβλήματα ανάπτυξης

Σημαντική βοήθεια έρχεται μέσα από την ομαδική Θεραπεία.

Όταν μία ομάδα ανθρώπων λειτουργεί με  αρχές που εμπνέουν ασφάλεια και σεβασμό, δημιουργείται ένας μικρόκοσμος, στον οποίο το κάθε μέλος της μπορεί να λειτουργήσει αυθόρμητα, χωρίς κριτική και να εξερευνήσει το τρόπο που σχετίζει τον εαυτό του με τους άλλους. Η ομαδική θεραπεία λειτουργεί σαν ένα κοινωνικό εργαστήρι όπου μπορεί κανείς να πειραματιστεί, ώστε να βελτιώσει τον τρόπο που σχετίζεται.

Απευθύνεται σε ανθρώπους που αναζητούν τη προσωπική ανάπτυξη και έχουν  δύο κοινά χαρακτηριστικά:

1) αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα οι ίδιοι, και  2) έχουν δυσκολία να δημιουργούν και να διατηρούν ικανοποιητικές σχέσεις οικειότητας.

Ατομικές συνεδρίες

Η συνεργατική ατομική θεραπεία είναι ένας τρόπος να ακούς και να δουλεύεις αξιοποιώντας την αυθεντία του θεραπευόμενου και τη γνώση του θεραπευτή ισοδύναμα μέσα στην συνεδρία. Εστιάζουμε στις σχέσεις που έχουμε και σε αυτές που θα δημιουργήσουμε στο μέλλον, σύμφωνα με το ποιές ιστορίες έχουμε φτιάξει για να συντροφεύουν κάθε μία από αυτές στη ζωή.

Με αυτό το τρόπο αποφεύγουμε τον πειρασμό της διάγνωσης και συνταγογράφισης (έστω και συμπεριφορικής) και συν-δημιουργούμε  συζητήσεις και αφηγήσεις, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον άνθρωπο να δει διαφορετικά το «πρόβλημα» αλλά και να κάνει βήματα για να αλλάξει με τον τρόπο και στο επίπεδο που ο ίδιος θέλει.

 

Oικογενειακές συνεδρίες

Ένα κλειστό πρόγραμμα διέπεται από έχει κάποια στάδια. Ένα απά αυτά είναι η ομαλή επανένταξη του εθισμένου στην οικογένεια. Το “Σωτήρος” προσφέρει κάποιες συνεδρίες οικογενειακής ψυχοθεραπείας εστιάζοντας στις σχέσεις της οικογένειας, με απαραίτητη τη συμμετοχή όλων των μελών.

Στην οικογενειακή θεραπεία η οικογένεια αντιμετωπίζεται σαν ένα «σύστημα» σαν ένα «όλον» παρά σαν το άθροισμα των μελών της. Ο θεραπευτής εστιάζει περισσότερο στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και λιγότερο στον εσωτερικό κόσμο του κάθε μέλους. Ο θεραπευτής ενδιαφέρεται περισσότερο στη συντήρηση ή στην επίλυση ενός προβλήματος παρά στην αιτία του προβλήματος.

Ο στόχος της είναι να βοηθήσει την οικογένεια να αναγνωρίσει τους τρόπους με τους οποίους οι σχέσεις και τα ατομικά προβλήματα προκαλούνται και διατηρούνται από τη δυναμική της οικογένειας, να φωτίσει αθέατες πλευρές και ανάγκες των μελών της και να προτείνει νέους πιο λειτουργικούς τρόπους για να σχετίζονται μεταξύ τους.